Yapılan araştırmaya göre büyük şirketlerdeki çoğu yönetici, dijital varlıkların gelecekteki para sisteminin önemli bir parçası olacağını öngörüyor.
Araştırma finans kurumlarındaki üst düzey yöneticilerin %73’ünün, sanal para birimlerini ve blok zinciri teknolojisini benimsememeleri durumunda şirketlerinin gelişme açısından geri kalacağından korktuğunu ortaya koydu. Yöneticilerin %76’sı dijital varlıkların önümüzdeki 5 ila 10 yıl içerisinde fiat paranın yerini alacağına inanıyor.
Kripto, Fiziksel Parayı Değiştirebilir
Çok uluslu profesyonel hizmet sağlayıcı bir şirket olan Deloitte, ABD, Birleşik Krallık, Çin, Hong Kong, Almanya, Brezilya, Japonya, Singapur, Güney Afrika ve BAE’de bulunan 1000’den fazla banka lideri ve finans kurumu yöneticisi arasında bir anket gerçekleştirdi. Anketin amacı üst düzey yöneticilerin gelecekle kripto varlıkları iç içe görüp görmediklerini öğrenmekti.
Ankete katılanların çoğunluğu, %80 ile dijital varlıkların önümüzdeki iki yıl içinde finans sektöründe önemli bir rol oynayacağını söyledi. Yöneticilerin %73’ü, kuruluşların geleceğin endüstrisinde rekabetçi olmak istiyorsa blockchain teknolojisinin benimsenmesi gerektiğine inanıyor.
Katılımcıların %76’sı, sanal varlıkların önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde itibari para birimlerinin yerini alacağını savunarak daha da ileri gitti. Hatta fiziksel paranın sonunun yakın olduğunu bile düşündüklerini söyledi.
Deloitte’de blockchain ve dijital varlık lideri olan Linda Pawczuk, anket sonuçlarıyla ilgili şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıl, küresel finansal ekosistemin dijital varlıklar tarafından desteklenen yeni iş modelleri hakkında nasıl düşündüğü ve bunun finansal altyapıda nasıl anlamlı bir rol oynadığı konusunda önemli bir değişiklik gördük”
Pawczuk, bankacılığın temelinin “temelde ömrünü doldurduğunu” ve finans yöneticilerinin ekonomik büyüme yaratmak için alternatif yollar bulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Ankete katılanların %43’ü, kurumlarının ödeme seçeneği olarak kripto paraları benimsemesi gerektiğini düşünüyor. Yaşlı yöneticilerde ise bu rakam %63 ile daha da yüksek.
Ankete katılan her altı kişiden birine göre de düzenleyiciler, dijital varlıkların kabulünün önündeki en büyük engel olarak görülüyor.