Uzmanlara göre, 2022’de NFT piyasası yaygın olacak. Gerçek dünya öğelerinin ve varlıklarının benzersiz dijital temsillerini oluşturma yeteneği uzun zamandır aramızda. Konsept, 7 yıldan uzun bir süre önce Blockchain’in ilk günlerinden beri var. Ancak bu teknolojinin kitlesel olarak benimsendiğini ancak son zamanlarda gördük. Kriptokoin.com olarak, NFT’ler hakkında merak edilenleri tek yazıda derledik…
NFT piyasası incelemesi…
NFT koleksiyon ürünlerindeki patlama, 2017’de CryptoKitties ile başladı. O zamandan beri, teknolojinin en büyük isimlerinden bazıları aramıza katıldı. Visa kısa süre önce 165.000 dolar karşılığında bir NFT satın aldı. Artık Next Earth ile Fransız Chateaux’larından Çin Seddi’ne kadar NFT olarak bir parça sanal gayrimenkul bile satın alabilirsiniz.
Ama uzmanlara göre, bundan bir yıl sonra onları her yerde göreceksiniz; filmlerde, TV şovlarında, kitaplarda ve daha fazlasında: hepsi bir NFT olarak temsil edilir. NFT’ler ana akım haline geliyor, çünkü insanların kendilerinden daha büyük bir şeyin bir parçasını temsil eden bir şeye –örneğin bir sanat eseri veya bir karakter– sahip olmalarına izin veriyorlar.
NFT’ler ve dijital ekonomi
NFT’ler dijital ekonominin bir parçasıdır. Dijital ekonomi, oyun ekonomileri, sanal emlak ve hatta Facebook gibi sosyal medya platformları dahil olmak üzere çeşitli çevrimiçi pazarlardan oluşur. Dijital ekonominin yükselişi son yılların en önemli gelişmelerinden biri oldu. 2027 yılına kadar, dünya çapında sanal pazarlarda işlem gören 7 trilyon dolar değerinde dijital mal olacağı tahmin ediliyor.
Diğer ticaret türlerinde de gördüğümüz gibi, tüketiciler bu pazar yerleriyle ne kadar çok etkileşime girerse, bunlar hem yaratıcılar hem de tüketiciler için daha değerli hale gelir. 2022’de NFT’lerin bu ekosistem içinde büyümeye devam etmesi bekleniyor. Özellikle uzmanlara göre: NFT’ler birçok platformda standart bir özellik haline gelecek. Ayrıca uzmanlara göre, Sanal Gerçeklik içerik oluşturucuları, mevcut gelir akışlarını tamamlamak için ek bir para kazanma aracı olarak NFT’leri kullanarak giderek daha fazla deneyim oluşturacak.
Yeni NFT iş modelleri
İki geleneksel NFT iş modeli vardır: Tedarik Zinciri modeli ve Eşler Arası modeli. Geleneksel Tedarik Zinciri yaklaşımında, bir sanatçı dijital bir eser satar ve gelir, sanatçı ile aracı (ör. uygulama geliştiricisi, platform sahibi) arasında paylaşılır. Bu modelde, her iki taraf da tam olarak para kazanmayabilecek veya katılımlarını haklı çıkarmak için yeterli gelir elde edemeyebilecek bir dijital çalışmayı satma riskini paylaşır.
“Çevirme” modeli olarak da bilinen Eşler Arası (P2P) modelinde, bir kullanıcı, örneğin Next Earth’ün NFT pazarı aracılığıyla başka birinden dijital bir çalışma satın alabilir. Uzmanlara göre, 2022’de bağlı kuruluş/ağ modeli gibi yeni modellerin yükselişini göreceğiz. Bir aracıyla uğraşmak yerine, dijital çalışmanızı sizin için dağıtan başka bir tarafla doğrudan iş yaparsınız; örneğin, YouTube ve Instagram gibi çeşitli sosyal medya platformları aracılığıyla dijital sanat eserlerinizi dağıtmak için etkileyici pazarlamayı kullanabilirsiniz.
Uzmanlara göre, 2022’de bu alanlara çok daha fazla giriş yapılacak, çünkü sanatçıların eserlerini mevcut teknolojiyi kullanarak dijital olarak yayınlamaları daha kolay hale gelecek. Sanatçılar, mevcut teknolojiyi kullanarak sanat eserlerini dijital olarak yayınlamanın ne kadar kolay olduğunu anladıklarında, 2022’de her zamankinden daha fazla sanat eserini dijital olarak yayınlamaya başlayacakla. Bu nedenle uzmanlara göre, insanlar sanat eserleri aracılığıyla kendilerini ifade etmenin benzersiz yollarını aradıkça NFT’lere büyük miktarda talep oluşturacaklar.
NFT piyasası geleneksel koleksiyon ürünleri yenecek mi?
Uzmanlara göre, NFT’lerin etrafındaki mevcut ilgi benzeri görülmemiş seviyelerde… Yakın tarihli bir anket, Amerikalıların şaşırtıcı bir şekilde beşte birinin NFT alanı hakkında bilgi sahibi olduğunu gösteriyor. Bu uzmanlara göre, çok olumlu bir işaret, çünkü Y kuşağının dijital ayak izleriyle ne kadar satın alabileceklerini ve buna sahip olduklarında bununla ne yapabileceklerini anlamaya başladıkları anlamına geliyor. Toplumumuz son on yılda, özellikle 2008-2009 ekonomik krizinden ve daha yakın tarihli pandemiden bu yana hızla değişti.
Hayatlarımızı yaşama şeklimiz, çalıştığımız yerden nasıl sosyalleştiğimize kadar çarpıcı biçimde değişti. Aynı şey tüketici alışkanlıklarımız için de geçerlidir; insanlar artık mobil cihazlarında her zamankinden daha fazla zaman harcıyor ve teknoloji onları her zamankinden daha fazla bağlı hale getirdi. Tüm bu trendler uzmanlara göre, NFT’lerin geleneksel koleksiyon ürünlerini yeneceği bir dünyayı şekillendirmek için bir araya geliyor. Genel olarak uzmanlara göre, 2022 NFT’ler için kritik bir yıl olacak.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için bizi Twitter’da, Facebook‘ta ve Instagram‘da takip edin ve Telegram ve YouTube kanalımıza katılın!
Bunu paylaş:
TweetTelegramWhatsApp